Sveiki!
Sestdien jālido uz Melnkalni un šodien konstatēju, ka bērna pases derīguma termiņš ir 5 mēneši.. biju aizmirsusi,ka Melnkalne ārpus EU un Šengenas.
Ārlietu ministrijas un Melnkalnes oficiālajā mājas lapā rakstīts, ka pasei jābūt derīgai vēl vismaz 3 mēnešus pēc plānotā brauciena beigām.
https://www.gov.me/en/article/visas
Citur tomēr uzpeld info,ka vajag 6 mēnešus, ceļojot ārpus EU un Šengenas.
Vai ir pieredze, ka aviosabiedrības tiek piemēroti stingrāki noteikumi nekā to paredz valsts noteikumos? Visādas stulbības dzirdētas.. Jaunu pasi vairs nevar uztaisīt,jo to taisa 2 darba dienu laikā..
Paldies!
Pases derīguma termiņš ārpus EU un Šengenas/Melnkalne
Pases derīguma termiņš ārpus EU un Šengenas/Melnkalne
Last edited by Lelle on 28 Aug 2025 15:49, edited 3 times in total.
Re: Pases derīguma termiņš ārpus EU un Šengenas/Melnkalne
Ja rakstīts 3 mēnešus, tad ar to arī pietiek.
6 mēneši ir no avotiem "drošības pēc, ka tik kas nenotiek". Nav tādas globālas normas, ka visur ārpus Šengenas vajag 6 mēnešus. Piemēram, pa ASV arī drīkst ceļot līdz pēdējai derīgumai dienai, ko daudzi nezin. Protams, Latvijā atgriežoties arī vēl pasei jābūt derīgai.
6 mēneši ir no avotiem "drošības pēc, ka tik kas nenotiek". Nav tādas globālas normas, ka visur ārpus Šengenas vajag 6 mēnešus. Piemēram, pa ASV arī drīkst ceļot līdz pēdējai derīgumai dienai, ko daudzi nezin. Protams, Latvijā atgriežoties arī vēl pasei jābūt derīgai.
Paldies, es ceru, ka viss bus labi!Orsons wrote: 28 Aug 2025 15:39 Ja rakstīts 3 mēnešus, tad ar to arī pietiek.
Gribēju jau skriet šodien jaunu pasi taisīt, bet PMLP teica,ka 2 darba dienās un ne ātrāk .Bija gan dzirdēts,ka varot mēģināt sarunāt. Varbūt ir tips and tricks kā dabut pasi vienas dienas laikā..
-
celotaja
- Ieraksti: 117
- Pievienojies: 06 Jun 2025 14:52
- Atrašanās vieta: 2025: PBH,CCU,SIN,KUL,DEL,IST,STN,TFS,MEL,AKL,ZQN,CHC, FRA,LIS, TER,HOR,FLW,PDL,CDG,GCI,JER,AMS
Latvijas ārlietu ministrijas mājas lapā arī ir rakstīts, ka 3 mēneši.
2026: BKK, IST, RIX, FRA, IAH, LIM, UIO, GPS, SCY, MAD, OTP, OLB
Pasei vai eID kartei jābūt derīgai vismaz 3 mēnešus pēc plānotās izceļošanas no Melnkalnes (ierasta starptautiskā prasība ārpus Šengenas zonas).
Bet drošības pēc atver jau ārlietu ministrijas lapu ar šo vai izdrukā, jo mums braucot uz Rumāniju negribēja laist ar ID karti, prasīja pasi, bet aizgājām pie cita robežsarga un bez problēmām izlaida...tā ka tur arī var gadīties visādi darbinieki.
Bet drošības pēc atver jau ārlietu ministrijas lapu ar šo vai izdrukā, jo mums braucot uz Rumāniju negribēja laist ar ID karti, prasīja pasi, bet aizgājām pie cita robežsarga un bez problēmām izlaida...tā ka tur arī var gadīties visādi darbinieki.
Rumānija tak nu jau labu laiku ir ES, un ID karte der visā ES/ EEZ (un vēl dažas valstis).
Kur tas notika, pie robežkontroles? Teorētiski Latvijas robežsargam nav nekādas daļas, uz kurieni Latvijas pilsonis grib doties, bet no valsts ārā ar ID karti ir jālaiž. Ja pie iekāpšanas lidmašīnā, tad gan jābūt lietas kursā par galamērķa valsts likumiem.
Kur tas notika, pie robežkontroles? Teorētiski Latvijas robežsargam nav nekādas daļas, uz kurieni Latvijas pilsonis grib doties, bet no valsts ārā ar ID karti ir jālaiž. Ja pie iekāpšanas lidmašīnā, tad gan jābūt lietas kursā par galamērķa valsts likumiem.
Pagājušo gadu, mūsu lidostā pie robežu kontrole, tas kur pēdējā gate man liekas ir, kad iet pie lodziņiem un rāda dokumentus.Orsons wrote: 29 Aug 2025 01:11 Rumānija tak nu jau labu laiku ir ES, un ID karte der visā ES/ EEZ (un vēl dažas valstis).