Kompensācijas pēc EC regulas 261, UK 261 u.c
- SapnuMedniece
- Ieraksti: 526
- Pievienojies: 01 Jun 2025 14:02
- Sazināties:
Re: Kompensācijas pēc EC regulas 261, UK 261 u.c
Manā izpratnē, pēc EK regulas nepienākas nekas, jo jau sākotnēji bija paredzēts AA (BA codeshare neko nemaina...), un kavējums bija AA posmā. Jo šim neatbilst ne CS and Others v České aerolinie a.s 2019 ne Wegner vs Royal Air Maroc ECJ 2018 tiesu prakse. Man liekas ASV DOT vairāk par atcelšanas iespējām un rerūtēšanām nosaka, tur par tādām naudas kompensācijām īsti nekā nav.
-
PrincessPea
- Ieraksti: 4
- Pievienojies: 07 Oct 2025 12:20
Paldies!
Nu jā. Izskatās, ka comp nedabūt. Vienīgais, kas atliek, ir rakstīt AA - varbūt viņi drusku travel credit iedod mierinajumam.
Nu jā. Izskatās, ka comp nedabūt. Vienīgais, kas atliek, ir rakstīt AA - varbūt viņi drusku travel credit iedod mierinajumam.
- SapnuMedniece
- Sazināties:
Tuvojas ES parlamenta balsojums, rekur pamatīga lasāmviela, ko padomei pretī devis parlaments: https://www.europarl.europa.eu/doceo/do ... 057_EN.pdf
Īsumā: īsākajiem lidojumiem par 50 eur palielināt kompensāciju, diviem nākamajiem atstāt tāpat, kavējuma stundas atstāt tikpat, ārkārtas apstākļu sarakstos viss jēdzīgi. Redzēs, kas būs praksē, kā paredzams, milzīgs aviokompāniju lobijs nogriezt visu. Tad jau tuvākajās dienās zināsim.
Īsumā: īsākajiem lidojumiem par 50 eur palielināt kompensāciju, diviem nākamajiem atstāt tāpat, kavējuma stundas atstāt tikpat, ārkārtas apstākļu sarakstos viss jēdzīgi. Redzēs, kas būs praksē, kā paredzams, milzīgs aviokompāniju lobijs nogriezt visu. Tad jau tuvākajās dienās zināsim.
Pārskrienot pa diagonāli pāri, izskatās, ka parlaments cienīgi pastrādājis pasažieru labā. Kopumā izskatās diezgan pozitīvi, ar dažām mazām ne tik pozitīvām detaļām:
* 9.6. - Ārkārtas apstākļos viesnīcu nodrošina 5 dienas. Vairs nesanāks atkārtot 2 mēnešus nodzīvot Gruzijā uz WizzAir rēķina
* 11a - Obligāti nodrošināt bezmaksas rokas bagāžu 7kg. Ņemot vērā, ka līdz šim pārsvarā bija vairāk (piem.AirBaltic 8kg), tad visdrīzāk visi pāries uz šiem 7kg, bet virs tā būs jāmaksā.
Interesanti, ka:
* 11b - tiek paredzēta iespēja noteiktos svarīgos apstākļos nomainīt pasažiera vārdu.
* 11c - pasažierim tiek dota izvēles iespēja 1) bez papildus maksas iečekoties online vai lidostā (vismaz check-in automātā) un 2) izmantot digitālo vai papīra iekāpšanas karti (Ryanair tik lepni paziņoja, ka turpmāk viņiem būs tikai digitālās iekāpšanas kartes, iespējams nāksies mainīt plānus).
* 9.6. - Ārkārtas apstākļos viesnīcu nodrošina 5 dienas. Vairs nesanāks atkārtot 2 mēnešus nodzīvot Gruzijā uz WizzAir rēķina
* 11a - Obligāti nodrošināt bezmaksas rokas bagāžu 7kg. Ņemot vērā, ka līdz šim pārsvarā bija vairāk (piem.AirBaltic 8kg), tad visdrīzāk visi pāries uz šiem 7kg, bet virs tā būs jāmaksā.
Interesanti, ka:
* 11b - tiek paredzēta iespēja noteiktos svarīgos apstākļos nomainīt pasažiera vārdu.
* 11c - pasažierim tiek dota izvēles iespēja 1) bez papildus maksas iečekoties online vai lidostā (vismaz check-in automātā) un 2) izmantot digitālo vai papīra iekāpšanas karti (Ryanair tik lepni paziņoja, ka turpmāk viņiem būs tikai digitālās iekāpšanas kartes, iespējams nāksies mainīt plānus).
Šis ir nepatikami, jo, iespējams, vairums tiešām pāries uz tiem 7 kg. 8 kg standarta koferī bija kvests, bet 7 kg ir gandrīz neiespējami.Edzus wrote: 09 Oct 2025 18:05
* 11a - Obligāti nodrošināt bezmaksas rokas bagāžu 7kg. Ņemot vērā, ka līdz šim pārsvarā bija vairāk (piem.AirBaltic 8kg), tad visdrīzāk visi pāries uz šiem 7kg, bet virs tā būs jāmaksā
Un, kas tad ar izmēriem paliek? Vienubrīd likās cerīgi, bet Ryanair apgalvo, ka viņu atļautie 40x30x20 esot ļoti dāsni pret Eiropas prasītajiem 40x30x15!
maximum dimensions of 100 cm (sum of length, width, and height) and maximum weight of 7 kilosOrsons wrote: 09 Oct 2025 18:39Šis ir nepatikami, jo, iespējams, vairums tiešām pāries uz tiem 7 kg. 8 kg standarta koferī bija kvests, bet 7 kg ir gandrīz neiespējami.Edzus wrote: 09 Oct 2025 18:05
* 11a - Obligāti nodrošināt bezmaksas rokas bagāžu 7kg. Ņemot vērā, ka līdz šim pārsvarā bija vairāk (piem.AirBaltic 8kg), tad visdrīzāk visi pāries uz šiem 7kg, bet virs tā būs jāmaksā
Un, kas tad ar izmēriem paliek? Vienubrīd likās cerīgi, bet Ryanair apgalvo, ka viņu atļautie 40x30x20 esot ļoti dāsni pret Eiropas prasītajiem 40x30x15!
Tātad Ryanair būs jākļūst vēl dāsnākiem, jo 40+30+20=90, kaut kur būs jāpieliek vēl 10cm
Diez kas nav. Tas tik un tā neaizvelk līdz standarta rokas bagāžai. Pietrūkst kādi 15 cm laikam.
Interesanti kā tiks mērītas tās dimensijas? Tad jau tie rāmji no lidostu geitiem būs jāaizvāc. Es ierosinātu bagāžas ielikšanu maisā un iegremdēšanu ūdenī lai noteiktu vai nepārsniedz atļauto. Bet varbūt ir kādi skaneri ar kuriem to var izmerīt. Bet vispār jau sākotnēji tie izmēri tika domāti lai somu varētu ērti novietot zem krēsla, nevis lai kāds ierastos ar slēpēm.
- SapnuMedniece
- Sazināties:
Par izmēriem bija rakstīts, ka jāielien zem sēdekļa, tā ka slēpes nez vai izies cauri 
Bet jāatceras, ka šis ir priekšlikums. Vēl būs diskusijas/balsojums un kas tur galā sanāks, nav zināms. Es dzirdēju viedokli, ka būs aspekti, kur parlamentam nāksies piekāpties uz kaut ko sliktātu, iespējams, tieši pie ārkārtas apstākļu definīcijām.
Bet jāatceras, ka šis ir priekšlikums. Vēl būs diskusijas/balsojums un kas tur galā sanāks, nav zināms. Es dzirdēju viedokli, ka būs aspekti, kur parlamentam nāksies piekāpties uz kaut ko sliktātu, iespējams, tieši pie ārkārtas apstākļu definīcijām.
100 cm būs (ja pieņems) Eiropas noteiktais minimums, bet cik tieši x*y*z varēs noteikt aviokompānijas. Vairāk par 100 drīkstēs būt, tā kā, cerams, normālām aviokompānijām nekas nemainīsies.propers wrote: 10 Oct 2025 04:38 Interesanti kā tiks mērītas tās dimensijas? Tad jau tie rāmji no lidostu geitiem būs jāaizvāc. Es ierosinātu bagāžas ielikšanu maisā un iegremdēšanu ūdenī lai noteiktu vai nepārsniedz atļauto. Bet varbūt ir kādi skaneri ar kuriem to var izmerīt. Bet vispār jau sākotnēji tie izmēri tika domāti lai somu varētu ērti novietot zem krēsla, nevis lai kāds ierastos ar slēpēm.
- SapnuMedniece
- Sazināties:
Šodienas preses relīze par regulas izmaiņām: https://www.europarl.europa.eu/news/en/ ... ts-changes
Diezgan cerīgi izskatās, vismaz no šī liekas, ka pavisam neļauj kāpt uz galvas. Bet šī izejas pozīcija, vēl būs pārrunas.
Diezgan cerīgi izskatās, vismaz no šī liekas, ka pavisam neļauj kāpt uz galvas. Bet šī izejas pozīcija, vēl būs pārrunas.
Re: Dažādi triki
Man par šo ļoti interesē, ar arī ir kā saņemu teorētiski 600 EUR, caur Turku aviācijas uzrauga(iesniedzot sūdzību), saņēmu e-pastu no Turkish Airlines ar linku, kas jāaizpilda un jāieraksta bankas iban, bet naudu tāpat viņi nepārskaita, tikai atsūtīja automatisko e-pastu, ka 15 dienu laikā parskaitis.Jautajums tāds, vai man otrreiz jāiesniedz sūdzība par to pašu reisu, ka Turkish Airlines atsakās pārskaitīt naudu,vai arī var papildināt iepriekšējo sūdzībuRihards007 wrote: 03 Jun 2025 14:11 Ir atkosta shēma kā Turkus piespiest maksāt kompensāciju par lidojumiem virzienā no neEiropas valstīm uz mājām.
Ir bijuši gadījumi, ka dažiem foruma biedriem ir izmaksāts arī šādā virzienā, bet lielākoties viņi atrakstās ar kādiem Force Majeure vai Operating Reasons.
Vienmēr ir jāraksta sūdzība caur Turkish Airlines feedback formu:
https://feedback.turkishairlines.com/en
Jāsagaida atbilde (visticamāk atrakstīsies, ka nemaksās), tad jātaisa konts pie Turku Aviācijas uzrauga un jāraksta ka Turki mānās un nemaksā kompensāciju:
https://ctm.shgm.gov.tr/
Kopš 2024 novembra esmu sev un paziņām sakārtojis ap 10 lietām. Vecākā ir 2023 gada lidojums.
Vienīgais mīnuss ka viņi ir mazliet modificējuši savu iekšējo regulu un nemaksa'vair 250/400/600eur bet gan ņem to summu un rēķina pēc biļetes pirkšanas datuma lirās līdz ar ko 2024gada sākumā pirktās biļetes 600eur vietā pēc kursa sanāk ap 465eur, par 2024. g novembra pirkto biļeti 2025 gada februārī ieskaitīja 590eur.
DXB-IST-RIX; AUH-IST-RIX, SIN-IST-RIX, MIA-IST-RIX, TBS-IST-RIX ir maršruti kur viss ir veiksmīgi rezultējies ar naudas saņemšanu kontā.
Cik dienas tad ir pagājušas?
Nevajag domāt, ka viss tur notiek tik ātri, ar 15 dienām varēja būt domātas 15 darbdienas. Un, ja iet arī tam pāri, tad parasti viņi atraksta, ka bijis kāds "attaisnojošs" iemesls. Katrā ziņā otrreiz pildīt visu no gala nevajag, ja 15 darbdienas jau pagājušas, var mēģināt paprasīt, kad tad būs. Parasti jau tā nenotiek, ka apsola, bet tomēr nemaksā.
Nevajag domāt, ka viss tur notiek tik ātri, ar 15 dienām varēja būt domātas 15 darbdienas. Un, ja iet arī tam pāri, tad parasti viņi atraksta, ka bijis kāds "attaisnojošs" iemesls. Katrā ziņā otrreiz pildīt visu no gala nevajag, ja 15 darbdienas jau pagājušas, var mēģināt paprasīt, kad tad būs. Parasti jau tā nenotiek, ka apsola, bet tomēr nemaksā.
Paprasiju, uzrakstīju follow up feedback, kuru ignorē, pagājušās 45 dienas, parasti gan no non EU naudas pārskatīšanas ilgums ir maksimāli 5 darba dienas
Zvanīju uz banku, interesejos, kādēļ nesaņemu naudu, tie prasa missing payment numuru, kā arī datumu, kurā nauda pārskaitīta
Zvanīju uz banku, interesejos, kādēļ nesaņemu naudu, tie prasa missing payment numuru, kā arī datumu, kurā nauda pārskaitīta
-
Rihards007
- Ieraksti: 54
- Pievienojies: 02 Jun 2025 12:31
Parasti Turki atsūda REFUND CHEQUE numuru un tad atmaksas formu caur Rigas biroju sakārto un 1nedēļas laikā ieskaita kontā.
Turki atsūtīja, ka nauda izsūtīta, bet nauda līdz bankas kontam nav nonākusi, vai nu banka aizsutijusi atpakaļ,kaut kas nav paticis ,vai nauda kaut kur starp abām bankām iesprudusi.Tagad jātaisa trace payment
Kādam ir pieredze ar Lufthansa?
Standarta situācija: aizkavējās izlidošana par 2h, savienojums nokavēts, paši vēl pirms izlidošanas rezervācijai "atcēla" posmu un pārbukoja uz vakara reisu. Frankfurtē izdevās sarunāt citu reisu dažas stundas agrāk, taču kopējais kavējums joprojām virs 5h.
Komunikācija tikai caur e-pastu, saņēmu apstiprinājumu ar case numuru. Zvanot uz customer service, laipni atbild, ka par kompensācijām nevarot komentēt. Pagājis jau vairāk kā mēnesis, nekādu jaunumu nav.
Standarta situācija: aizkavējās izlidošana par 2h, savienojums nokavēts, paši vēl pirms izlidošanas rezervācijai "atcēla" posmu un pārbukoja uz vakara reisu. Frankfurtē izdevās sarunāt citu reisu dažas stundas agrāk, taču kopējais kavējums joprojām virs 5h.
Komunikācija tikai caur e-pastu, saņēmu apstiprinājumu ar case numuru. Zvanot uz customer service, laipni atbild, ka par kompensācijām nevarot komentēt. Pagājis jau vairāk kā mēnesis, nekādu jaunumu nav.
-
Rihards007
- Ieraksti: 54
- Pievienojies: 02 Jun 2025 12:31
Pirmais solis ir sūdzība Lufthansa. Reizem atbild 2-4ned laikā, reizēm vispār neatbild. Ja neatbild, tad jāraksta "Vācijas PTAC", vienīgā nianse, ka viņiem var iesniegt ne ātrāk kā 60dienas kopš atgadījuma. Online bija ērti aizpildīt. Kādas 2-3reizes esmu iesaistījis "Vācijas PTAC" un tad jau Lufthansa attopās un ap tiešo raksta un sūta linku kas jāazipilda lai saņemtu kompensāciju.
Luftfahrt-Bundesamt (LBA)
DE - 38144 Braunschweig
Tel.: +49 531 2355 115 Fax: +49 531 2355 9099 fluggastrechte@lba.de
http://www.lba.de
DE - 38144 Braunschweig
Cik var noprast, tad lidojuma sākums bijis, visdrīzāk, Rīgā, ja jau Frankfurtē nokavēts savienojums. Lufthansai jāraksta jebkurā gadījumā, bet PTAC ir pēc izlidošanas valsts, tātad mūsu pašu.
Ja kavēšanās bijusi atpakaļceļā, un lidots no ne ES/EEA valsts, tad gan lieta piekritīga Vācijas patērētāju sargiem.
Ja kavēšanās bijusi atpakaļceļā, un lidots no ne ES/EEA valsts, tad gan lieta piekritīga Vācijas patērētāju sargiem.
Izcili, liels paldies!Rihards007 wrote: 21 Oct 2025 18:27 Pirmais solis ir sūdzība Lufthansa. Reizem atbild 2-4ned laikā, reizēm vispār neatbild. Ja neatbild, tad jāraksta "Vācijas PTAC", vienīgā nianse, ka viņiem var iesniegt ne ātrāk kā 60dienas kopš atgadījuma. Online bija ērti aizpildīt. Kādas 2-3reizes esmu iesaistījis "Vācijas PTAC" un tad jau Lufthansa attopās un ap tiešo raksta un sūta linku kas jāazipilda lai saņemtu kompensāciju.
DE - 38144 Braunschweig
Ne no Rīgas, bet no citas ES valsts lidostasOrsons wrote: 21 Oct 2025 19:27 Cik var noprast, tad lidojuma sākums bijis, visdrīzāk, Rīgā, ja jau Frankfurtē nokavēts savienojums. Lufthansai jāraksta jebkurā gadījumā, bet PTAC ir pēc izlidošanas valsts, tātad mūsu pašu.
Ja lidojums no citas ES valsts lidostas, tad attiecīgi tās valsts patērētāju sargiem arī jāsūdzas. Var rakstīt arī ECC Latvija, bet viņi ir tikai starpnieki, un pārsūtīs tālāk pēc piederības.
- SapnuMedniece
- Sazināties:
EK turpina skatīt regulas izmaiņas, kuluāros runā, ka nevienosies, jo šis būtu precedents, ka kaut ko, kas jau darbojas, samazina uz sliktāktu. Esot vājprātīgs aviosabiedrību lobijs, bet pagaidām parlaments turās pret. Versija ir, ka atkal tomēr atliks un sāks no sākuma pēc, visdrīzākais, gadiem (!). Ja godīgi, redzot visus priekšlikumus, šis nav sliktākais variants, jo svarīgākās lietas jau caur tiesu praksi ir izcīnītas, protams, būtu jātaisa automatizētas sistēmas, automātiski jāizmaksā utt., bet pagaidām lai vismaz tāpat paliek.
Seiki! Situācija sekojoša. Lidojums PUJ-YUL-BRU-RIX ar Air Canada. Pirmais posms kavējas, līdz ar to ielika lidojumā PUJ-FRA-RIX ar Discovery+ Luthansa. Lidmašīna pa ceļam nolaidās Azoru salās, jo bērnam palika slikti. https://www.flightradar24.com/data/flights/4y3#3d74b3b3
Ja pareizi saprotu, tad šinī gadījumā pienākas izmitināšana, ēšana, un ceļs līdz mājām. Nekādas kompensācijas nepienāksies?
Ja pareizi saprotu, tad šinī gadījumā pienākas izmitināšana, ēšana, un ceļs līdz mājām. Nekādas kompensācijas nepienāksies?
2026.
Par to, ka bērnam palika slikti un nolaidās Azoru salās, protams, nekas nepienākas, izņemot to, ko Tu jau minēji.
Bet, tā kā Tev vispār nebija jābūt tajā reisā, principā ir pamats uzskatīt, ka Tavs oriģinālais reiss ir ticis atcelts (būtiski kavējās, tāpēc pārlika citā). Līdz ar to Tev pienāktos 50% no pilnas kompensācijas, ja tiktu galamērķī ne vairāk kā 3 stundas par vēlu, vai 100% kompensācija, ja vairāk. Droši vien dēļ neplānotās nosēšanās sanāca vairāk.
Bet, kad uzrakstīju šo, tad sapratu, ka Air Canada nav ES aviokompānija, un lidojums arī nav no ES, līdz ar to neko Tev izspiest neizdosies. Būtu lidojums ar ES aviokompāniju, varētu pretendēt uz visiem 600€, jo nav Tava vaina, ka Tevi ielika lidojumā, kuram pa ceļam nācās veikt neplānotu nosēšanos.
Bet, tā kā Tev vispār nebija jābūt tajā reisā, principā ir pamats uzskatīt, ka Tavs oriģinālais reiss ir ticis atcelts (būtiski kavējās, tāpēc pārlika citā). Līdz ar to Tev pienāktos 50% no pilnas kompensācijas, ja tiktu galamērķī ne vairāk kā 3 stundas par vēlu, vai 100% kompensācija, ja vairāk. Droši vien dēļ neplānotās nosēšanās sanāca vairāk.
Bet, kad uzrakstīju šo, tad sapratu, ka Air Canada nav ES aviokompānija, un lidojums arī nav no ES, līdz ar to neko Tev izspiest neizdosies. Būtu lidojums ar ES aviokompāniju, varētu pretendēt uz visiem 600€, jo nav Tava vaina, ka Tevi ielika lidojumā, kuram pa ceļam nācās veikt neplānotu nosēšanos.