Scam city

Atbildēt
Redzijss
Ieraksti: 35
Pievienojies: 11 Aug 2025 09:22

Scam city

Post no Redzijss »

Diezgan populara (un manuprāt noderīga) sadaļa ar šādu nosaukumu bija "ceļākājā", bet te neatradu. Ok, mēģināšu iesākt...
Bratislavas sabiedriskais transports - specializējas uz tūristu čakarēšanu dažādos veidos, izmantojot nezināšanu, apjukumu, lēnīgumu un visu citu, ko vien var, jo sistēma uz to ir orientēta. Manā gadījumā tā bija Vīnes OBB nopirktā "Bratislav ticket", kas paredz braucienu vilcienā turp atpakaļ no Vīnes uz Bratislavu un arī Bratislavas sabiedriskajā transportā par brīvu "pirmaja dienā pēc validēšanas". Iekāpu pie stacijas tramvajā, mēģinu likt pie skanētāja, nekas nenotiek, eju pie cita, tajā brīdī parādās uzraksts, ka skanētājs bloķēts (viss notika burtiski kādu 3 minūšu laikā) un pa tramvaju staigā divi būdīgi kontrolieri (pēc skata vairāk bandīti). Rādu viņiem savu Vīnē pirkto biļeti - nē, nevar, neesot derīga, nevar pārliecināties, ka lietoju to pirmo dienu. Prasu viņiem - kā tad es varu to validēt? Nezinot, neesot jautājums viņiem. Viss, jāmaksā sods - 99 eiro vai, ja nesamakšot uzreiz - tad 120 eiro. Man pat radās šaubas vai nav krāpnieki, jo sods tāds neadekvāts, bet nē, tā ir legalizēta naudas slaukšanas sistēma. Vienīgi kontrolieri meloja, ka 99 eiro var maksāt tikai viņiem, to var izdarīt arī vālāk, paaugstinātais tarifs ieslēdzas tikai pēc 10 dienām. Kopā ar mani no tā paša tramvaja tika savākti vēl divi ārzemnieki, kuriem laikam pat bija Bratislavā pirkta biļete, bet arī nebija paguvuši validēt, un vēl internetā atradu daudz citus līdzīgus stāstus, par to, ka pēc iekāpšanas validēšanas aparāts tiek deaktivizēts un tūlīt pat ir klāt kontrolieri. Pārsvarā tas notiek tieši ap vecpilsētu,jo citi maršruti, kur tūristu mazāk, viņiem neinteresē. Kāds slovāks rakstīja, ka viņš visu mūžu brauc ar sabiedrisko, bet ne reizi neesot sastapis kontroli un viņam ļoti žēl, ka tiek izmantotas šādas metodes tieši pret pilsētas viesiem. Jebkurā gadījumā - ja lietojiet Bratislavas sabiedrisko transportu, esiet ātri un izlēmīgi, kavēšanās var dārgi maksāt.
Orsons
Ieraksti: 468
Pievienojies: 03 Jun 2025 09:22

Re: Scam city

Post no Orsons »

Un Tu samaksāji?
Pat, ja samaksāji, noteikti jābūt iespējai šo lietu apstrīdēt, pamatojoties uz faktu, ka Tev bija derīga biļete, bet validatori nestrādāja. Paralēli Bratislavas satiksmei vai kā viņus tur sauc, es pie viena pasūdzetos arī OBB.
Redzijss

Post no Redzijss »

Orsons wrote: 23 Sep 2025 15:46 Un Tu samaksāji?
Pat, ja samaksāji, noteikti jābūt iespējai šo lietu apstrīdēt, pamatojoties uz faktu, ka Tev bija derīga biļete, bet validatori nestrādāja. Paralēli Bratislavas satiksmei vai kā viņus tur sauc, es pie viena pasūdzetos arī OBB.
Uz vietas nemaksāju, sākumā bija doma vispār ignorēt, bet tur mājaslapā ir draudi vērsties pie parādu piedzinējiem un ES ietvaros tas tomēr var kaut kā ietekmēt. Strīdēties, protams, varētu, taču no interneta atsauksmēm sapratu, ka diezgan bejēdzīgs process - Bratislavas sab.transporta uzņēmums parasti ignorējot visas ārzemnieku pretenzijas vai labākajā gadījumā formāli atrakstoties. Tajā skaitā bijuši gadījumi ar nestrādājošiem validatoriem, arī tur sods neesot noņemts. Taču te problēma ir tā, ka OBB izdoto "Bratislavas biļeti" acīmredzot vispār nevar validēt Bratislavas transportā, tas ir kaut kāds ne līdz galam nostrādāts produkts, ko austrieši izdomājuši, slovāki kaut kādā līmenī piekrituši, bet saskaņots tur nav (pieņemu, ka slovāku puse vienkārši nav iespringusi). Līdz ar to vienīgais "pierādījums" paliek pirkšanas datums Vīnē, kas man bija iepriekšējās dienas (biļete derīga četras dienas, nekur nav teikts, ka jāizmanto jau no pirkuma brīža). OBB gan būs jāuzraksta par šito feilu, bet viņi jau nevarēs atcelt sodu, tikai izskaidroties.
Orsons

Post no Orsons »

Pirmkārt, sodu vari mierīgi nemaksāt, ja vien nav doma pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Slovākijā. Man pa visām ES valstīm būs kāds pustūkstotis nenomaksātu sodu, un neviens gailis pakaļ nedzied. Bet, lai viss būtu korekti, vari uzrakstīt viņiem, ka atsakies maksāt, pamatojoties uz to un to.

Otrkārt, ja esi jau samaksājis, OBB pasūdzēties vajag noteikti, visādi brīnumi notiek, es pat pieļauju, ka viņi var izlemt Tev kompensēt sodu, ja izrādīsies, ka galu galā pārdevuši Tev nederīgu produktu.
Redzijss

Post no Redzijss »

Par to man vispār jautājums - vai ES ietvaros parādu piedziņas kantori nedarbojas? Tur jau viegli procentos uzaudzēt pat vairākus tūkstošus un tad ķerties pie lietas. Par Bratislavu mazliet sabiedēja šis ieraksts no feisbuka foruma, protams, apstākļi tur īsti nav izskaidroti, ne kādā valstī ciulvēks dzīvo, ne kas tā par banku: "Hi guys, I need some advice and help.In 2020 I got fine for not having a ticket in a public transportatons,I payed the fine after some months. Three days ago from my account was taken around 400 euros from executor.Today I called and they said that it was a fine from dopravný podnik Bratislava.My question is how can I prove that I payed the fine without any prove or recipe.I just don't have it, I payed and it got lost,I didn't know that it will come to this.Any advice is welcomed."
Orsons

Post no Orsons »

Diezgan nesaprotams ieraksts, beztiesas kārtībā tāpat vien no konta neko nevar noņemt, lai gan, es pieļauju, ka Slovākijas pilsoņiem varbūt var - Rīgas Satiksme taču arī tiek klāt jūsu līdzekļiem beztiesas kārtībā, ja atsakās maksāt. Bet tas attiecas tikai uz attiecīgās valsts pilsoņiem, ar ārzemniekiem tas neiet cauri, savukārt ar katru individuālu gadījumu doties uz tiesu ir pārāk čakarīgi. Parādu piedzinēji gan var uzrakstīt vēstulīti (ja esi iedevis pareizi adresi), bet to var pa taisno lidināt miskastē.

Jāsaprot arī vienkārša lieta, proti, ārzemēs mūsu personas kodus neviens nesaprot, bet vārda un uzvārda brāļi un māsas var būt daudz, un identificēt konkrēto pārkāpēju viņi nemaz nevar. Līdz ar to pareizo adresi nevajadzētu dot, lai gan tas arī neko nepierāda.
Redzijss

Post no Redzijss »

Šajā gadījumā viņiem svarīgs bija ID (vai pases) numurs. Nav ne jausmas, vai pēc tā var kaut ko sameklēt. Adrese neinteresēja, lai gan varbūt viņi iedomājās, ka adrese ir dokumenta izdošanas vieta, kas arī bija pierakstīta. Vispār tas bija diezgan dīvains process, jo viņi pat negribēja man rādīt protokolu, tikai iedeva kaut kādu saņurcītu lapiņu uz kuras uzrakstīts soda kvīts numurs un informāciju angļu valodā kādā veidā to var samaksāt. Kad es uzstājīgi pieprasīju, lai ļauj vismaz nobildēt protokolu, jo kā es vispār varu zināt, ka tas sods man izrakstīts, varbūt kāda cita vietā noformēts, nolocīja lapai visas malas un parādīja tikai to vietu, kur bija rakstīta informācija par mani.
Cik saprotu, tas feisbuka rakstītājs nav Slovākijas pilsonis, bet varbūt ir rezidents.
Orsons

Post no Orsons »

ID vai pasi var nomainīt, tas nav nekas pastāvīgs.

Tas var noderēt, ja tiek melnajā sarakstā autonomā (tur gan parasti identificē pēc tiesībām, bet pase vai ID arī datubāzē būs), bet kaut kādu sūda biļešu kontrolieru dēļ nav vērts pūlēties.
Profila attēls
SapnuMedniece
Ieraksti: 527
Pievienojies: 01 Jun 2025 14:02
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Es laikam tomēr sūdzētos OBB, atbilstošajam PTAC utml, lai tomēr sodu anulē, jo vienkārši nemaksāt, nu tā arī nav pieeja, kurā brīdī izlīdīs. Bija tak tā latviešu muzikante, kuru Itālijā ielika cietumā arī vai tik ne par sodu nemaksāšanu?
Tēma par Scam city laba, bet man liekas, ka šim Bratislavas gadījumam noderētu atsevšķa tēma, nav standarta "paraksti petīciju" vai tml sviests.
Orsons

Post no Orsons »

To muzikanti ielika cietumā par to, ka uzdevās par citu personu. Par sodu nemaksāšanu nevienu cietumā neliek.

Bet nu tur Tev taisnība, es arī sūdzētos satiksmes organizētājam, OBB un vietējam PTAC.
viestursp1
Ieraksti: 32
Pievienojies: 07 Jun 2025 08:56

Post no viestursp1 »

Man arī liekas, ka sodu vai kādu citu parādu no citas valsts pilsoņa vai rezidenta nemaz nebūs tik viegli piedzīt likumdošanas atsķirību dēļ. Tagad Latvijā daudzo administratīvie pārkāpumi tiek izskatīti, paziņojot to e-adresēs, ja tādas ir. Cik atceros mūsu LV parādu piedziņas praksi, tad sākotnēji parādu piedzinējs aicina labprātīgi samaksāt parādu un tikai tad nodod parāda piedziņu tiesai. Tikai ar tiesas lēmumu un izpildrakstu var Tev kaut ko novilkt no konta, ja lieta nonāk līdz tiesu izpildītājam. Manā mājā kādreiz dzīvojošais tagadējais Holandes "gestarbaiters" LV sataisīja kaudzi parādu, jo LV nebija darba, tagad Nīderlandē dzīvo, cepuri kuldams, jau gadus 20 un neviens LV tiesu izpildītājs šim netiek klāt, kaut kādreizējā dzīvokļa pasta kastītē tik krājas vēstules ar parādu piedzinēju un tiesu izpildītāju draudu vēstulēm. Puisis pat noskaidrojis, ka Holandē atrodas vēl vismaz viens viņa vārda un uzvārda brālis. Un kā tad teiksim Holande šos 2 "auslanderus" identificēs, jo šiem viņu Holandes ID kartēs ir kaut kāda mums nesaprotama ciparu kombinācija?
Atbildēt