Kompensācijas pēc EC regulas 261, UK 261 u.c

Orsons
Ieraksti: 588
Pievienojies: 03 Jun 2025 09:22

Re: Kompensācijas pēc EC regulas 261, UK 261 u.c

Post no Orsons »

Tur var tikai CDG vadībai sūdzeties, bet pilnīgi bezperspektīvi. Gandrīz 40 min busa gaidīšana nav normāli.

Kā var vispār sanākt 2 autobusi? 2. terminālī taču viens autobuss iet pa riņķi, bet 1. termināli neviena no iesaistītajām aviokompānijām neizmanto. Kurā terminālī tad tagad ielido airBaltic?
Buicis
Ieraksti: 241
Pievienojies: 02 Jun 2025 11:56
Atrašanās vieta: RIX.

Post no Buicis »

Pēc ši: https://minimumconnectiontime.com/airpo ... hatgpt.com , man sanāk, ka MCT ir 90 minūtes. Oriģināli bija 95min, bet izmaiņu rezultātā, laiks pārsēšanās laiks samazinājās uz 75min. Vai tad tas nevarētu būt pamats prasībai?
2026. RIX, WAW, SKG, VCE, LYS, CPH, BGY.
zahuj
Ieraksti: 95
Pievienojies: 04 Jun 2025 16:02

Post no zahuj »

BT/AF MCT iekš CDG 1:00 - bet nu tas ir absurds, CDG ir pretīgākā lidosta, lai pārsēstos - nekad šādu variantu pat neizskatītu.

BT-AF II 1.00 CDS ** - ** TRM 2D - **
BT-AF II 1.00 TRM ** - 2E
BT-AF II 1.00 TRM ** - 2F
BT-AF II 1.00 TRM ** - 2G
2025: RIX HAM FRA SKG ATH CHQ BCN LHR MUC HEL KRK AMS HER
2026: RIX BGY WAW KRK ARN PEK HKG DAD
Profila attēls
SapnuMedniece
Ieraksti: 642
Pievienojies: 01 Jun 2025 14:02
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Es gan domāju, ka uz šo ir jāskatās vienkāršāk - pasažierim nav jāzina, kurš bija vainīgs pie tā, ka galamērķī bija 8h vēlāk, tādas lietas var tad pārvadātājs ar lidostu risināt. Galu galā, pārvadātājam ir iespēja sagaidīt pie lidmašīnas un aizvest pa tiešo situācijās, kur ir mazs savienojums. Es domāju, ka ir jāraksta, 100% tiks līdz PTAC, un jāskatās, ko teiks viņi. Mūsdienās ar GenAI var fiksi sagatavot vēstuli, iekopējot šo pašu info.
Par CDG varu tikai piekrist, man tuvs cilvēks vispār atsakās lidot caur CDG iepriekšējās pieredzes dēļ, ar mieru piemaksāt dārgāk par biļetēm, lai tikai nebūtu CDG. Pēc cūcības likuma tikko šonedēļ lidojot atpakaļ uz Eiropu, LH streika dēļ FRA vietā pārlika caur CDG... Bet nu par laimi, paspēja. Pati savām acīm redzēju neloģiskas zīmes lidostā, kur rāda, ka jāiet taisni, bet īstenībā jāpagriežas, drausmas rindas uz pasu pārbaudi pat ES pasēm, braukāšana starp termināļiem, nav tas loģiskākais izvietojums.
Man gan ar Minhenes lidostu ir līdzīga pieredze, tur arī esmu starptermināļu busu savulaik ļoti ilgi gaidījusi, un kaut kādās konfigurācijās sanāk iet laukā vispār no tranzīta zonas un pa jaunu iekšā lidostā, savulaik tur sēdēju ilgi, jo reģistrācija nebija sākusies, boarding pass nebija iedots, un landside protams neviena tranzīta loga nebija, nācās gaidīt, kamēr atvērs vaļā registrāciju. Toreiz buss izlaida tā, ka nebija iespējas tikt atpakaļ tranzīta zonā, uzreiz pie somām bija, un šādi pēc tam vēl pāris reizes ir bijis. Skaitās gan viena no labākajām lidostām Eiropā.
Gix
Ieraksti: 5
Pievienojies: 07 Jan 2026 21:14

Post no Gix »

Es arī gadus 15 izvairos no CDG.
Lavanda
Ieraksti: 9
Pievienojies: 23 Jul 2025 21:37

Post no Lavanda »

Atcēla atpakaļlidojumu no Salonikiem uz Rīgu 12.maijā. Vietā piedāvā izvēlēties citu datumu. Man derētu 11.maijā vakarā uz Minheni, 12.maijā no rīta uz Rīgu. Sazvanīju BT, viņi atsakās apmaksāt viesnīcu Minhenē, jo uz Minheni lido cita kompānija (Aegean), ne BT. Manuprāt, tas nav OK. Ja es pati norezervēšu un apmaksāšu viesnīcu un pēc tam BT rakstīšu pretenziju, vai varētu cerēt uz pozitīvu iznākumu?
Un otrs variants - lidot 12.maijā bez nakšņošanas (to piedāvāja telefona sarunā). Bet tad ir vajadzīga viesnīca no 11. uz 12.maiju Salonikos, jo atceltais bija nakts lidojums (izlidošana bija 3.35 12.maijā). Vai šādā gadījumā arī varētu celt pretenziju BT, lūdzot apmaksāt viesnīcu?
Lucky
Ieraksti: 13
Pievienojies: 23 Jul 2025 12:05
Atrašanās vieta: RIX

Post no Lucky »

Sveiciens visiem!

Varbūt kāds var nedaudz vairāk paskaidrot par to kā rēķina attālumus, gadījumos, kad pienākas kompensācija pēc ES regulas. Piemēram, Alīnas rakstā par kompensācijām saite aprēķina zem 1500km no RIX uz ZHR, bet lidojuma laikā nolidoti gandrīz 1600km. airBaltic lidmašīnā displejā bija redzami 1597km Tādēļ jautāju vai ir oficiāli pieņemti standarti/formulas pēc kā rēķina vai tomēr tā ir aptuvena interpretācija. Konkrēti interesē attālums RIX- FRA.

Paldies jau iepriekš!
zahuj
Ieraksti: 95
Pievienojies: 04 Jun 2025 16:02

Post no zahuj »

Netiek ņemts vērā faktiski nolidotais, aprēķina pēc Great Circle metodes: http://www.gcmap.com/mapui?P=rix-FRA - jūdzes jāpārrēķina uz km.

Regula 261: 4. Attālumus, kas norādīti 1. un 2. punktā, mēra pēc lielā loka maršruta metodes.
Last edited by zahuj on 13 Apr 2026 12:13, edited 2 times in total.
2025: RIX HAM FRA SKG ATH CHQ BCN LHR MUC HEL KRK AMS HER
2026: RIX BGY WAW KRK ARN PEK HKG DAD
Lucky
Ieraksti: 13
Pievienojies: 23 Jul 2025 12:05

Post no Lucky »

Paldies!
Orsons

Post no Orsons »

Lavanda wrote: 13 Apr 2026 11:29 Atcēla atpakaļlidojumu no Salonikiem uz Rīgu 12.maijā. Vietā piedāvā izvēlēties citu datumu. Man derētu 11.maijā vakarā uz Minheni, 12.maijā no rīta uz Rīgu. Sazvanīju BT, viņi atsakās apmaksāt viesnīcu Minhenē, jo uz Minheni lido cita kompānija (Aegean), ne BT. Manuprāt, tas nav OK. Ja es pati norezervēšu un apmaksāšu viesnīcu un pēc tam BT rakstīšu pretenziju, vai varētu cerēt uz pozitīvu iznākumu?
Un otrs variants - lidot 12.maijā bez nakšņošanas (to piedāvāja telefona sarunā). Bet tad ir vajadzīga viesnīca no 11. uz 12.maiju Salonikos, jo atceltais bija nakts lidojums (izlidošana bija 3.35 12.maijā). Vai šādā gadījumā arī varētu celt pretenziju BT, lūdzot apmaksāt viesnīcu?
Tehniski Tev sākotnējais lidojums ir 12. maijā, līdz ar to viesnīca naktij no 11. uz 12. maiju ir Tava problēma - es domāju, ka otrajā variantā nedos.
Pirmais variants izskatās cerīgāk, jo Minhenē Tev viesnīcai nebija jābūt. Viņi, protams, saka, ka nedos, tas nozīmē, ka neapmaksās paši uzreiz, bet cerības piedzīt pēc tam kaut vai ar PTAC starpniecību, paliek.

Arguments ''nedodam tāpēc, ka izpilda cita aviokompānija'' neiztur ne mazāko kritiku, tā vispār ir ''muļķu ķeršana'', jo regulā nav nekādas saistības starp nepieciešamo aprūpi un to, kas izpilda jauno lidojumu. Lidojumus jau gandrīz vienmēr izpilda partneri (un, ja jau viņi piedāvāja, tātad tas ir iespējams), un aprūpe (naktsmītne, ēdināšana, transports, sakari) pienākas jebkurā gadījumā, kad lidojums ir atcelts.

P.S. Bet te tomēr jābūt uzmanīgam - tā kā ir iespējams variants oriģinālajā datumā un bez nakšņošanas, tad es tomēr šaubos, vai izdosies ''izspiest'' viesnīcu, lidojot citos datumos. Tev tiešām bija plānot iztikt bez viesnīcas, ja lidojums pusčetros no rīta? Es droši vien drīzāk paņemtu viesnīcu pēdējai naktij, un tad mēģinātu prasīt atmaksu par to, argumentējot, ka līdz lidojumam 3.35 viesncīca nebūtu bijusi vajadzīga. Atkarīgs arī, cik stundas vēlāk ir jaunais lidojums.
Lavanda

Post no Lavanda »

Orsons wrote: 13 Apr 2026 12:45
Lavanda wrote: 13 Apr 2026 11:29 Atcēla atpakaļlidojumu no Salonikiem uz Rīgu 12.maijā. Vietā piedāvā izvēlēties citu datumu. Man derētu 11.maijā vakarā uz Minheni, 12.maijā no rīta uz Rīgu. Sazvanīju BT, viņi atsakās apmaksāt viesnīcu Minhenē, jo uz Minheni lido cita kompānija (Aegean), ne BT. Manuprāt, tas nav OK. Ja es pati norezervēšu un apmaksāšu viesnīcu un pēc tam BT rakstīšu pretenziju, vai varētu cerēt uz pozitīvu iznākumu?
Tehniski Tev sākotnējais lidojums ir 12. maijā, līdz ar to viesnīca naktij no 11. uz 12. maiju ir Tava problēma - es domāju, ka otrajā variantā nedos.
Pirmais variants izskatās cerīgāk, jo Minhenē Tev viesnīcai nebija jābūt. Viņi, protams, saka, ka nedos, tas nozīmē, ka neapmaksās paši uzreiz, bet cerības piedzīt pēc tam kaut vai ar PTAC starpniecību, paliek.

Arguments ''nedodam tāpēc, ka izpilda cita aviokompānija'' neiztur ne mazāko kritiku, tā vispār ir ''muļķu ķeršana'', jo regulā nav nekādas saistības starp nepieciešamo aprūpi un to, kas izpilda jauno lidojumu. Lidojumus jau gandrīz vienmēr izpilda partneri (un, ja jau viņi piedāvāja, tātad tas ir iespējams), un aprūpe (naktsmītne, ēdināšana, transports, sakari) pienākas jebkurā gadījumā, kad lidojums ir atcelts.

P.S. Bet te tomēr jābūt uzmanīgam - tā kā ir iespējams variants oriģinālajā datumā un bez nakšņošanas, tad es tomēr šaubos, vai izdosies ''izspiest'' viesnīcu, lidojot citos datumos. Tev tiešām bija plānot iztikt bez viesnīcas, ja lidojums pusčetros no rīta? Es droši vien drīzāk paņemtu viesnīcu pēdējai naktij, un tad mēģinātu prasīt atmaksu par to, argumentējot, ka līdz lidojumam 3.35 viesncīca nebūtu bijusi vajadzīga. Atkarīgs arī, cik stundas vēlāk ir jaunais lidojums.
Pēc lidojuma atcelšanas BT mājaslapā 12.maijā nebija nekāda piedāvājuma atpakaļceļam. Piedāvājums parādījās tikai telefona sarunā, zvanot BT.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Bet tepat mums forumā nebija kaut kas, kas piekrita maiņai un palika tāpēc ilgāk un viesnīcu dabūja apmaksātu? Kaut kas no vecbiedriem, man liekas. Buici, nebiji Tu?
Orsons

Post no Orsons »

Vispār jau, protams, pienākas, bet nianse tikai tāda, ka vecais lidojums 12. maijā, un arī jaunais 12. maijā, tad kurā vietā Tu redzi viesnīcu?
Variants ar nakšņošanu Minhenē tad ir kā alternatīva, ko pasažieris var izvēlēties, bet jau ticis brīdināts, ka viesnīcu neapmaksās (jo ir variants tajā pašā dienā) - loģiski.
Es ņemtu lidojumu 12. maijā, un, ja starpība stundu ziņā ir gana liela, mēģinātu panākt viesnīcas atmaksu. Loģiski padomājot, citu variantu neredzu. Bet, ja jaunais lidojums ir, teiksim 3-4 stundas vēlāk, tad lielas cerības es uz izdošanos neliktu. Bet man sensenos laikos ir bijis gadījums, kad AirBaltic piekrita apmaksāt viesnīcu pa dienu (ar PTAC iejaukšanos).
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Kā es saprotu aprakstīto - viesnīcu vajag vai nu Salonikos, vai nu Minhenē, jo vai nu nakts lidostā, vai lidojuma laiks vairs nav, kā bijis plānots, jaunais lidojuma laiks nav minēts, varbūt Lavanda var aprakstīt precīzāk, kādi ir tie laiki, kas tur galā sanāk.
Lavanda

Post no Lavanda »

Par lidojumu laikiem: atceltais bija 12.05. 3.35-6.25
Mājas lapā piedāvā 11.05. 18.05-19.15 uz Minheni (Aegean), 12.05. 9.00-12.05 (BT uz Rīgu)
Pa telefonu piedāvāja: 12.05. 17.10-18.30 uz Minheni (Lufthansa) un 20.00-23.05. uz Rīgu BT. Ar šo sanāk baigi vēlu ierasties un 13.05. jau jābūt darbā...
Buicis
Ieraksti: 241
Pievienojies: 02 Jun 2025 11:56
Atrašanās vieta: RIX.

Post no Buicis »

SapnuMedniece wrote: 13 Apr 2026 14:07 Bet tepat mums forumā nebija kaut kas, kas piekrita maiņai un palika tāpēc ilgāk un viesnīcu dabūja apmaksātu? Kaut kas no vecbiedriem, man liekas. Buici, nebiji Tu?
Nē. Tas nebiju es.
2026. RIX, WAW, SKG, VCE, LYS, CPH, BGY.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Man personīgi liekas pietiekami vēlāka ielidošana jebkurā gadījumā un es prasītu papildu viesnīcas nakts apmaksu par jebkuru no šiem. Bez PTAC iesaistes gan es domāju, ka tur nekas nenotiks. Varbūt ir vērts viņiem uzzvanīt un pajautāt, ko viņi par to saka. Vēl var apdrošinātājiem pajautāt.
Orsons

Post no Orsons »

Nu, jaunais izlidošanas laiks 18.05 pret oriģinālo 3.35 ir pietiekami cienījama starpība, lai pieprasītu viesnīcu, un arī ēdināšanas izdevumus šajā dienā. Es prasītu šo variantu.

Gadījumā ar nakšņošanu Minhenē tad viņiem būs vieglāk atrunāties (un viņi telefoniski to jau izdarīja), ka tas ir pasažiera brīvas izvēles variants, nevis optimālais (tajā pašā dienā), kas arī tikai piedāvāts.
Edzus
Ieraksti: 42
Pievienojies: 04 Jun 2025 20:29
Sazināties:

Post no Edzus »

SapnuMedniece wrote: 13 Apr 2026 14:07 Bet tepat mums forumā nebija kaut kas, kas piekrita maiņai un palika tāpēc ilgāk un viesnīcu dabūja apmaksātu? Kaut kas no vecbiedriem, man liekas. Buici, nebiji Tu?
Tas biju es, bet ļoti senos laikos. Toreiz BT optimizēja savu sarakstu no Stambulas (tajā laikā vēl lidoja uz SAW) un mūsu datumā reisu atcēla. Nākamais reiss pēc 2 dienām. Alternatīvas dot atteicās (mēs arī baigi nekur nesteidzāmies) un šīs 2 dienas BT apmaksāja viesnīcu un ēdināšanu.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Edzus wrote: 14 Apr 2026 13:46
Tas biju es, bet ļoti senos laikos. Toreiz BT optimizēja savu sarakstu no Stambulas (tajā laikā vēl lidoja uz SAW) un mūsu datumā reisu atcēla. Nākamais reiss pēc 2 dienām. Alternatīvas dot atteicās (mēs arī baigi nekur nesteidzāmies) un šīs 2 dienas BT apmaksāja viesnīcu un ēdināšanu.
Paldies, ka pieteicies :) Vai piekrita jēdzīgi vai caur PTAC?
Edzus
Ieraksti: 42
Pievienojies: 04 Jun 2025 20:29
Sazināties:

Post no Edzus »

SapnuMedniece wrote: 14 Apr 2026 17:11
Edzus wrote: 14 Apr 2026 13:46
Paldies, ka pieteicies :) Vai piekrita jēdzīgi vai caur PTAC?
Viesnīcai pateica limitu (neatceros, cik bija, bet pietiekoši priekš 5*), organizēju pats, pēc tam BT apmaksāja. Ēšanu tās 2 dienas arī apmaksāja. Un apmaksāja transportu uz viesnīcu. Negribēja maksāt par transportu no viesnīcas (regulā tā dīvaini rakstīts, ka jāapmaksā transports uz viesnīcu, bet nav rakstīts, ka arī atpakaļ :) ), tad to ar PTAC iesaisti apmaksāja.
Lavanda

Post no Lavanda »

Paldies visiem, kas iesaistījās. Es izvēlējos variantu caur Minheni 11.maija vakarā un no rīta uz Rīgu. Šobrīd gaidu, kad atsūtīs jaunās rezervācijas. Norezervēju viesnīcu pie lidostas. Kad atgriezīšos, iesniegšu visus papildus izdevumus Airbaltic. Būs vēl transports uz/no viesnīcu un noteikti arī vakariņas un brokastis.
Un par to zvanīšanu - es zvanīju BT nevis viņi man. Nezinu, varbūt tam ir nozīme, jo mājaslapā 12.maijam vispār nebija nekāda piedāvājuma tikt mājās.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Šis ir interesanti, nez varētu būt uzskatāms par precedentu, uz kuru atsaukties līdzīgos gadījumos? Man savulaik BT atteicās maksāt par taksi no Viļņas uz Rīgu, bet apdrošinātājs sedza izmaksas.
kristoff
Ieraksti: 72
Pievienojies: 23 Jul 2025 23:58

Post no kristoff »

SapnuMedniece wrote: 20 Apr 2026 22:47 Šis ir interesanti, nez varētu būt uzskatāms par precedentu, uz kuru atsaukties līdzīgos gadījumos? Man savulaik BT atteicās maksāt par taksi no Viļņas uz Rīgu, bet apdrošinātājs sedza izmaksas.
Ja nav noslēpums - cik maksāja taksis no Viļņas uz Rīgu un cik sen tas bija?
Atbildēt