Interesantas ziņas par aviāciju & tūrismu

Orsons
Ieraksti: 588
Pievienojies: 03 Jun 2025 09:22

Re: Interesantas ziņas par aviāciju & tūrismu

Post no Orsons »

https://www.apollo.lv/8506279/lidostu-f ... v#cxrecs_s

Kaut kādā mērā šis tomēr saistīts ar aviāciju ir.

Es ļoti ceru, ka nākamais ASV prezidents sāks ar to, ka satīrīs vecā plānprātiņa atstātos un sataisītos sūdus.
Profila attēls
SapnuMedniece
Ieraksti: 642
Pievienojies: 01 Jun 2025 14:02
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Interesants raksts par airBaltic un Monreālas konvencijas neievērošanu Igaunijā - man identiskā situācijā PTAC atteicās jebko risināt un pateica, ka tas ir Civilās aviācijas aģentūras kompetencē: https://www.delfi.lv/bizness/37264250/b ... a-saraksta
Orsons

Post no Orsons »

Teikšu kā ir - nezinu, kas rakstīts tajā Monreālas konvencijā, bet man mājās, atgriežoties no ārzemēm, ir 10+ pāri apeņu un zeķu, sievai ir vērā ņemams krūšturu daudzums, tāpat mums ir arī pietiekami zobu pastas un birstu. Arī apdrošināšanas kompānijas, cik zināms, atgriežoties mītnes zemē parasti neko nekompensē.

Šie jau bija īpaši pārcentušies, iztērējot vairāk kā 1.5k uz trijiem.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Pienākums segt ir līdz ~1600 eur, pēc šī brīža vienību kursa, kur to aprēķina. Arī mājupceļā. Nodotās mantas var būt dažādas, kas var būt nepieciešamas. Man piemēram, ir bijusi nodota jaka, vai bikses, kas mājās nepieciešami. Cenšos piekopt minimālismu arī drēbju un kosmētikas preču izvēlē - piemēram, tonālais krēms, skropstu tuša, konsīleris man ir viens, kuru es lietoju, un meikapu parasti tomēr sedz gan kā pirmās nepieciešamības preci. Arī ar džinsiem ir bijis tā, ka man ir viens pāris, ko lietoju, un, ja man to vajag un tas ir aizkavētajā somā, diez kas nav.
Orsons

Post no Orsons »

Tad jau tie zēni un meitenes bijuši lietas kursā par tiem 1600€ - ja jau reiz mēģināja 1540 izspiest.
Igaunijas PTAC gan jebkurā gadījumā par pamatotiem atzina tikai nelielu daļu izdevumu.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Orsons wrote: 19 Jul 2026 23:13 Tad jau tie zēni un meitenes bijuši lietas kursā par tiem 1600€ - ja jau reiz mēģināja 1540 izspiest.
Igaunijas PTAC gan jebkurā gadījumā par pamatotiem atzina tikai nelielu daļu izdevumu.
Jā, es domāju, ka viņi zināja par tiem 1600, bet nebija izlasījuši airBaltic lapā redzamo par 40 eur max (kad es sniedzu čekus/veicu pirkumus, es jau zināju par šo noteikumu un tā kā lietas man vajadzēja tā vai tā, kamēr soma nav, pirku vienalga). Interesanti arī, ka akceptēja, ka viņiem visiem trim mantas bija vienā somā, savulaik dažiem bija strīdi, ka apdrošinātāji neņēma pretī, ja somas bija nodotas uz vienu personu, kas agrāk bija diezgan ieraksta prakse, kaut soma katram sava, mūsdienās parasti pajautā, kuram kura soma.
Domāju, ka tāpat kā apdrošināšanas gadījumā, ir jāvar pamatot, kāpēc to nopirka - apdrošinātājam arī varētu neiziet kaut kādas smalkas mantas vai it īpaši, kā te ir bijis, priekšmeti, kas nemaz nedrīkst būt somā. Dimantu kaklarotu neiesniegsi kā pamatotu izdevumu. Ja to dara prātīgi, tad Monreālas konvencijai ir tieši tas pats princips, kā apdrošināšanai - ja tas ir, kāpēc to neizmantot. Galu galā, EK kompensācijai tak piesakāmies, ja kavē? Man gan FB pa laikam raksta niknus komentārus, vai tad gabals nokritis no tā, ka drusku pagaidīju un tagad visiem maksās dārgāk.
Par tiem 1600 arī jāatceras, ka tā ir maksimālā atbildība, ja soma ar galiem pazudusi un būs iesniegti čeki par pirmās nepieciešamības pirkumiem, tad pēc tam vairs nekā.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Uuun airBaltic esot izņemts no melnā saraksta, jo, izrādās, esot samaksājuši kompensāciju: https://www.delfi.lv/bizness/37264250/b ... a-saraksta
Tātad tomēr viņus var vismaz Igaunijā piespiest ievēŗot Monreālas konvenciju. Žēl, ka Latvijā PTAC neiesaistījās.
Tiešsaistē
kristoff
Ieraksti: 72
Pievienojies: 23 Jul 2025 23:58

Post no kristoff »

214 eiro dēļ iekļūt melnajā sarakstā - tas būtu crazy. Labi, ka veselais saprāts uzvarēja.
kk
Ieraksti: 31
Pievienojies: 02 Jun 2025 16:40

Post no kk »

kristoff wrote: 21 Jul 2026 14:47 214 eiro dēļ iekļūt melnajā sarakstā - tas būtu crazy. Labi, ka veselais saprāts uzvarēja.
Interesē - kāds ļaunums no atrašanās tajā sarakstā?
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Patērētāju informēšanai, ka ar šo komersantu ir problēmas, un iespēja izvērtēt, vai no tā iegādāties pakalpojumus.
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

Pēc 74 gadiem atrasts PanAm lidmašīnas vraks: https://www.theguardian.com/world/2026/ ... uerto-rico
Profila attēls
SapnuMedniece
Sazināties:

Post no SapnuMedniece »

TK lido pāri Karaļaučiem: https://www.delfi.lv/51042943/arzemes/1 ... l-trauksmi
Man gan neliekas nekāds īpašs pārsteigums, jo skaidrs tak, ka ja pat turpina uz turieni lidot vispār, pāri arī lido. Politiski nozīmīgām personām tad būtu jāizvēlas ES pārvadātāji.
Orsons

Post no Orsons »

https://www.delfi.lv/51042943/arzemes/1 ... l-trauksmi

Domāju, ka šī informācija var būt svarīga tiem, kas principā negrib izmantot krievijas gausa telpu, vai arī saskata tur sev pamatotus riskus. Raksts ir maksas, bet doma ir saprotama - Turkish airlines lidmašīna pa ceļam uz Tallinu ielido krievijas gaisa telpā (pieņemu, ka varbūt metereoloģisku iemeslu dēļ, bet, vienalga, Eiropas aviokompānijas tā darītu tikai absolūtā bezizejas situācijā).

P.S. Minūti nokavēju :roll:
Tiešsaistē
kristoff
Ieraksti: 72
Pievienojies: 23 Jul 2025 23:58

Post no kristoff »

Saprotu, ka tādi gadījumi ir reti, bet laikam tad tomēr ik pa laikam notiek. Paskatījos dažus pēdējos TK lidojumus uz un no Rīgas - nav bijuši lidojumi pāri Krievijai. Lai Krievija nosēdinātu speciāli šādu lidmašīnu, tad tur tomēr jābūt nu ļoti "lielai zivij" iekšā - kā Lukašenko ar Protaseviču savulaik (un vai vispār bija viņam vērts to darīt - cik daudz Luka no tā ieguva un cik daudz zaudēja?). Ja nosēšanās notiek ne pēc Krievijas spiediena + lejā tiek pārbaudītas pases un telefoni, tad kaut kāds risks parādās jau stipri plašākam lokam. Pie labas gribēšanas varbūt pat trešdaļa Latvijas pilsoņi varētu tikt pakļauti potenciālai krimināllietai Krievijā - mašīnu vedēji, ziedotāji ukraiņiem - pat ne armijai, "Kijevas režīma" atbalstītāji sociālajos tīklos utt. Ja runājam par risku vidējam latvietim, tad tas ir ļoti, ļoti zems lidojot no Rīgas uz Stambulu ar TK - stipri zemāks nekā lidojot ar ķīniešiem pāri visai Krievijai uz Ķīnu, piemēram - tur ir ļoti plaša teritorija un daudz kas neparedzēts var notikt.
Vovi1974
Ieraksti: 23
Pievienojies: 04 Jun 2025 15:58

Post no Vovi1974 »

Un ar AirBaltic tas bija pirms diviem gadiem - "airBaltic" lidmašīna uz aptuveni 20 minūtēm ielidojusi Baltkrievijas gaisa telpā https://www.tvnet.lv/8061357/airbaltic- ... aisa-telpa
Orsons

Post no Orsons »

Atbildēt