Hey, tie, kas arī aktīvi ceļo pa Āzijas valstīm. Vai esat atraduši izdevīgāko veidu kā izmantot bezskaidro naudu piem. Ķīnā, kur mūsu kartes nedarbojas. Vai kādā no citām Āzijas valstīm, kur aktīvi tiek izmantoti QR kodi apmaksai. Tas būtu daudz ērtāk par skaidro naudu. Kuru no aplikācijām izmantojat, kur var piesaistīt mūsu karti, kāda jūsu pieredze?
Šobrīd Wise atsūtīja, ka būs iespējams apmaksāt šos QR maksājumus. Pagaidām nesaprotu vai obligāta arī fiziskā/virtuālā karte vai tikai account nepieciešams. Pagājušo gadu sanāca caur wise apmaksāt Filipīnas izveidotu QR, bet prasot un pildot papildus detaļas, bish chakars.
QR maksājumi Āzijā. Alipay, GCoin utt
Re: QR maksājumi Āzijā. Alipay, GCoin utt
Biju pavasarī Ķīnā. Izmantoju gan AliPay, gan WeChatPay - katrai no tām piesaistot gan Wise, gan savu Swedbank karti. Visas 4 kombinācijas strādāja, lai gan dažas reizes bija izņēmumi - tad vajadzēja vai izmantot citu kombināciju vai arī samaksāt ar skaidru naudu. Protams, vajag strādājošu internetu (vienreiz laikam neviena kombinācija nestrādāja, jo nebija internets - tad samaksāju ar skaidru naudu). Citur tādas sūdzības nelasīju - bet bieži vien man ilgi "domāja" šis maksājums, taču beigās aizgāja - īpaši nepatīkami tas bija kāpjot ārā no taksometra, ja tas apstājies ne pārāk labā vietā intensīvā satiksmē. Mūsu kredītkartes strādā caur AliPay un WeChat mūsdienās (diezko sūdzības neredzēju), bet nestrādā pa tiešo, jo gandrīz nekur (nekādas) kartes nepieņem.
Kad janvārī biju uz 1 dienu tranzītā Pekinā, tad izmantoju AliPay, kur biju piesaistījusi savu Revolut karti. Internets man arī telefonā bija (ESKIMO esim), tāpēc sanāca AliPay izmantot gan pērkot transporta biļetes, gan apmaksāt pusdienas. Super viegli tas nebija, jo nav pierasts, bet kaut kā jau sanāca. 
Tieši arī paredzēts tranzīts Pekinā, tāpēc interesējos
Bet pagājušajā gadā sanāca Shezhenaa iestrēgt dēļ lidojuma kāvēšanās un toreiz neatradu opciju piesaistīt mūsu karti kādai no tām aplikācijām. Būs jāmēģina šoreiz.
Tā ķīniešu sistēma uzlabojas - paliek draudzīgāka starptautiskajām kartēm. Domāju, ka strādās Wise karte (man strādāja martā-aprīlī). Bet... Vispār var arī ļoti neiespringt, ja tranzītā tikai kāda viena diena - pēc likuma visur jāņem pretim skaidra nauda (bet var nebūt, ko izdot). Vienu dienu var noteikti iztikt ar skaidru naudu. Daudzi kievu tūristi vispār, cik sapratu, visu Ķīnas ceļojumu izmanto skaidru naudu (redzēju ik pa laikam savām acīm), jo viņiem nav kredītkaršu, ko var izmantot AliPay un WeChatPay.
Es tieši ļoti negribu izmantot skaidro naudu, vispār izvairīties cik nu tas ir iespējams. Vienmēr ar to chakars, nekad nezini cik vajadzēs, lai nav par maz, lai nav par daudz, tad lai nepaliek paliek pāri. Gribu max ar bezskaidro. Arī Malaizijā, Filipīnās daudz kur ir tie QR maksājumi, tāpēc gribas sākt izmantot ceļojumiem un jautāju par tips&tricks, vai tas vispar iespejams, kur izdevīgāk.
OK, tagad skaidrs. Par Malaiziju un Filipīnām nezinu, kā ir šobrīd, bet Ķīnā vispār neko nesamainīt uz juaņām skaidrajā naudā ir drusku riskanti (jo maksāt ar karti pa taisno bez AliPay un WeChatPay nav alternatīva - praktiski nekur tas nav iespējams, ja neskaita viesnīcas). Var palikt bez preces/pakalpojuma vai pat nespēt samaksāt par jau apēstu lietu vai notikušu taksometra braucienu. Jā, atkarīgs, cik ilgi tur uz vietas - man aptuveni 20 dienu laikā tomēr laikam nācās izmantot skaidro naudu drusku vairāk par 1 reizi (kā iepriekš rakstīju). Vienu dienu tur esot tranzītā, risks gan ir stipri mazāks. Nezinu, vai daudzi ķīnieši arī katram gadījumam nēsā līdzi skaidro naudu (aizdomas, ka nē), bet pieļauju, ka viņiem to maksāšanas gļuku ir mazāk nekā bija man (katrā ziņā lēnā AliPay un WeChatPay domāšana viņiem nav, kas bija man - taksisti un pārdevēji brīnījās par mani). Jebkurā gadījumā iesaku uzlikt abus - gan AliPay, gan WeChat un abos pievienot visas savas kartes, ja tādas ir vairākas.
Kā tu šito domā?kristoff wrote: 20 Jul 2026 22:08 (katrā ziņā lēnā AliPay un WeChatPay domāšana viņiem nav, kas bija man - taksisti un pārdevēji brīnījās par mani)
Es nezinu, nav īsti mana nozare - pieļauju, ka problēma savienojumā starp aplikācijām un manām kredītkartēm (abām). Bieži vien (~30% gadījumu) kādu minūti (subjektīva sajūta) domāja, kamēr maksājums aizgāja un internets nebija pie vainas. Varbūt arī to kaut kā varēju atrisināt tajās aplikāciju iestatījumos, nezinu. Parasti tas nav nekas traks, bet, ja taksists apstājies šaubīgā vietā satiksmes ziņā, tad ir tā kā ir... Nesaku, ka Tev arī tā būs - vienkārši mana individuāla pieredze.
Man pirms nu jau pusotra gada Ķīnā pietika ar WeChat un Alipay, skaidras naudas nebija vispār. Uzturējos tikai Šanhajā, aplikāciju ņēma visur un skaidro naudu nevajadzēja. Slēdzu kopā ar Revolut kontu, kuram man nav fiziskas kartes. Nekādus ievērojamus gļukus neatminos, drusku čakars bija, bet, kad piešaujas, viss aiziet normāli.
Taivānā, starp citu, pilnīgi pretēja pieredze - tur skaidro naudu vajadzēja ik uz stūra, nācās samainīt vēl papildus.
Taivānā, starp citu, pilnīgi pretēja pieredze - tur skaidro naudu vajadzēja ik uz stūra, nācās samainīt vēl papildus.
Oi mums kāreiz galamērķis TaivānaMarta wrote: 22 Jul 2026 09:00 Taivānā, starp citu, pilnīgi pretēja pieredze - tur skaidro naudu vajadzēja ik uz stūra, nācās samainīt vēl papildus.
Pirms gada Šanhajā viss bija baigi ērti, un vispār tie qr kodi darbojas bišķi ātrāk, nekā maksāt ar karti. Es neatceros, vai man bija Alipay vai Wechat, viens bija ērtāks par otru, bet kombinācija bija aplikācija plus laikam kāda no Revolut kartēm. Bez skaidras naudas pilnīgi mierīgi iztiku.
Arī pirms pusotra gada, tā ka, iespējams, tagad kaut kas mainījies.